För bara några år sedan så var det stort att kunna surfa in på internet med sin mobiltelefon. Det var dyrt och varken hemsidorna eller telefonerna var utvecklade för att surfa på. Vi använder mobilen för att ringa, sms:a och kanske ta någon bild. Idag är mobiltelefonen inte längre en telefon, utan en minidator som sköter det mesta i våra liv. Vi surfar till största del in på hemsidor via mobiltelefonen, vi har vår kalender i telefonen, sköter ekonomi, surfar in och uppdaterar våra sociala medier osv. Den klassiska datorn har blivit ett arbetsredskap medan mobiltelefonen har tagit över vårt privatliv.

Mobilens historia

Under 80 och 90-talet så kom den bärbara mobiltelefonen, som var mindre än biltelefonen som man ofta använde i bilen. Med dessa kunde man bara ringa och ta emot samtal, de var ganska stora och kallades därför ofta för tegelstenar. Nokia, Motorola och Philips tillverkade dessa telefoner. 1991 så kom ett nytt mobilnät, GSM vilket betydde att du med tiden kunde börja skicka sms, ringa videosamtal och använda WAP som är mobilanpassade webbsidor. Fler funktioner som kalender, miniräknare, alarm, timer mm kom och vissa telefoner hade även kamera och spel. De vanligaste modellerna som Nokia hade under denna tid var 6110, 8810 och 3310 med det populära spelet Snake.

På 2000-talet så byggdes 3G nätet ut och de första 3G telefonerna började att säljas i mitten av 2000 talet. Här kom Samsung och LG med telefoner med lucka, vilket blev väldigt populärt. Det var en viss problematik med 3G nätet i början, men det har sedan utvecklats och blivit bättre med åren. Idag när vi har de så kallade smarta telefonerna så behövs inte de speciellt mobilanpassade hemsidorna som man hade till en början, utan nu kan du surfa in som på vilken dator som helst. Dock kräver den stora mobilanvändningen att hemsidor börjar att byggas responsiva, vilket menas att innehållas skalas om och blir med läs- samt användarvänligt på en mobiltelefon eller surfplatta. 3G nätet har i de nyaste telefonerna också bytts ut och de flesta telefoner idag hanterar 4G.

Smartphones och internet

De smarta telefonerna, eller smartphones uppkomst har verkligen revolutionerat världen med dess tillgänghet och användbarhet. Idag bär vi inte omkring på en telefon, utan en minidator som sköter det mesta i vårt liv. På Wikipedia så beskrivs telefonen som en personlig digital assistent, vilket faktiskt stämmer väldigt bra.

Men den smarta telefonen kom faktiskt tidigt, redan 1996 då Nokia släppte sin 9000. Denna telefon var en kombinerad handdator/mobiltelefon. Nokia 9210 var den första modellen med ett öppet operativsystem, den första verkliga smarttelefonen som dessutom hade färgskärm. Nokia utvecklade därefter flera andra modeller med både wifi och kamera, dock var detta inget som gick ut och blev något som fanns i varje hem. När iPhone kom 2007 så revolutionerades världen och många tror att de också var först me d konceptet smarthones, minidatorn med appar. Detta stämmer inte riktigt, men vi kan vara eniga om att det var iPhone som introducerade denna telefon till att blir så populära som det är idag. Efter att iPhonen lanserade så hakade fler märken på och mobiltelefonen av denna typ blev standard hos varje enskild person, det är inte längre en lyxprodukt.

Nokia 9000, 9110, 9210, 9500. Bild från https://sv.wikipedia.org/wiki/Smarttelefon
All9xxx