Youtube, eller You Tube som det också kan skrivas ut är en webbplats med videoklipp som laddas upp av användarna själva. Det finns kommentarsfält där användarna kan kommentera och diskutera kring klippen. Youtube har under de senaste åren utvecklats från att vara en sida att ladda upp sina privata videoklipp på, till att bli den största sidan för video med kända ”Youtubers” som lever på sina konton, artister som lägger upp sina musikvideos, trailers till de största filmerna och mycket mer. Varje dag laddas det upp över 100 000 videoklipp på youtube och det är gratis så länge klippen är under 15 minuter långa och max 2 gig stora.

Historian om Youtube

Den 15 februari 2005 arkiverades domänen youtube.com, i maj kom en förhandsvisning och i november lanserade den officiellt. Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim som tidigare var anställda hos Paypal är grundarna som står bakom webbplatsen. Under kort tid så har Youtube vuxit snabbt och fått mycket uppmärksamhet. Dem största anledningen till deras tillväxt är faktiskt mun-till-mun metoden. Efter att upphovsrättsskyddat material laddats upp så satte tillslut Youtube en maxgräns på 10 min per klipp, för att stärka deras policy mot kopieringsskyddat material.

Kända Youtubers

Youtube har blivit en kanal där människor kan försörja sig på sina videoklipp och inte bara detta, utan faktiskt tjäna väldigt stora summor genom sina videouppladdningar. Den absolut största Youtubern är faktiskt den svenske PewdiePie, eller Felix Kjellberg som han egentligen heter. Han tjänar nästan 100 miljoner svenska kronor på sin kanal!

Topp fem största på Youtube och vad de tjänar:

 1. Pewdiepie , 12 miljoner dollar
 2. Smosh, 8,5 miljoner dollar
 3. Fine Brothers , 8,5 miljoner Dollar
 4. Lindsey Stirling, 6 miljoner dollar
 5. Rhett & Link, 4,5 miljoner dollar

  Guldtuben

  Guldtuben är en svensk gala som anordnades första gången 2014 och har snabbt blivit det mest omtalade eventet bland svenska Youtubers, då det var första gången som en gala arrangerades exklusivt endast för dessa kreativa själar. Pressen har uppmärksammat galan i diverse morgonsoffor, nyhetsreportage, radioreportage och Tv-intervjuer. På själva Youtube har galan också blivit uppmärksammad och inför 2016 års gala så är engagemanget ännu större.

  Till Guldtuben så kan du som Youtuber bli nominerad i ett antal kategorier, t.ex. Årets Gamer, Vloggare, Youtuber, Artist m.fl. Du som tittare kan under ett visst datum nominera den person som du tycker förtjänar någon av titlarna. När nomineringarna är framtagna så är det dags att rösta på vem som verkligen ska få priset, vilket du som tittare även gör. De slutgiltiga vinnarna presenteras sedan på den exklusiva Guldtuben galan.

  Hur du tjänar pengar Youtube

  Som vi har skrivit ovan så kan man tjäna mångmiljonbelopp på sin Youtubekanal, men frågan är kanske hur detta går till? Vart kommer intäkterna ifrån? Kreatörerna jobbar helt enkelt med företag och säljer deras annonser, som alltså är den stora inkomstkällan. Ofta är Youtubern ansluten till ett säljteam, som sköter kontakten med företagen som vill köpa annonser. Annonserna kan antingen vara ett klipp innan videon eller att kreatören skapar ett koncept där den gör reklam för ett företag/produkt.