WWW (world wide web) och HTML (hyper text markup language) hade sitt genombrott i samband med att internet slog igenom hos allmänheten i västvärlden i mitten på 1990-talet. Därefter så har internet och webbsidor bara ökad i antal. I dag är det mer regel än undantag att varje företag har sin egen hemsida med information, kontaktuppgifter och mer avancerade system som sköter bokningar, webbshopar med försäljning mm. Idag kan du shoppa kläder, mat eller kanske heminredning hemma i soffan och sedan få det levererat utanför din dörr bara några dagar senare. Allt detta tack vare internet och webbsidornas tillgänglighet. Det är även vanligt att privatpersoner har sin egen hemsida för portfolio och CV, eller kanske driver sin personliga blogg. En bra hemsida är idag otroligt viktigt för ett företag och det finns också varumärken som enbart lever på försäljning via sin webbsida.
Webbsidornas uppbyggnad
HTML är språket som ger möjlighet att ange ett dokuments struktur med rubriker, styckesindelning mm och i viss mån hur dokumentet ska visas. HTML bygger på taggar där allting delas in i element som ringar in andra element. Ett startelement kan vara <body> och slutar med </body>. Det som omringar ”krokodilmunnarna (<) kallas tagg och en start och sluttagg bildar ett element.
CSS, också kallat stilmallen är språket eller instruktionerna om hur sidan ska se ut. Allt från längd och bredd, färg och form bestämmer CSS koden. Här filtrerar du ut de element som du vill påverka och talar sedan om hur de ska se ut. Du kan även använda dig av klasser och då skrivs först en punkt, sedan klass-namnet efter. På samma sätt filtrerar du bort ett visst Id, men då används # tecknet innan. Dessa kan kombineras om det ska vara ett element i ett annat element.
PHP är ett serverspråk som ser till att informationen i databasen visas på hemsidan, som får saker och ting att hända. Om du vrider på nyckeln så är det php språket som ser till att låset går upp. Du kan också se PHP som motorn i din bil och HTML som uppbyggnaden, samt CSS som designen.
Webbhotell
För att kunna få en .se, .com eller annan webbadress så måste du köpa en domän hos ett webbhotell. Ett webbhotell är en internetansluten dator (webbserver), i praktiken flera datorer för att öka kapaciteten och där kan flera användare kan lägga upp sina webbsidor under olika domännamn. Oftast så tar webbhotellen en summa för att du ska få ha din webbsida hos dem och det kan också ingå en viss del support i denna avgift.
Skaffa en egen hemsida
Nu för tiden så behöver du inte kunna något kodspråk för att göra en egen hemsida. Det finns en hel del sidor som erbjuder hemsidor som du kan designa själv, helt utan ge dig i koden. Det kan vara bra att kunna grundläggande HTML och CSS för att göra småjusteringar, men det är inget måste.
Några av de vanligaste sidorna där du kan bygga din egen hemsida: